به گزارش مشرق به نقل از نوای وقت، پاکستان و روسیه درباره خرید جنگندههای سوخو و بالگردهای ام آی 35 در حال رایزنی با یکدیگر هستند.
رسانههای پاکستان امروز جمعه با انتشار این خبر از نگاه رو به جلوی مقامهای دو طرف برای توسعه همه جانبه مناسبات به ویژه همکاری های دفاعی و نظامی خبر دادند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در یک مصاحبه خبری موضوع فروش جنگندههای سوخو به پاکستان را تأیید و از افزایش همکاری نظامی بین دو کشور خبر داد.
وی افزود: گسترش مناسبات با پاکستان به روابط روسیه با هند لطمه نمیزند و این همکاری علیه هیچ کشوری نیست.
لاوروف تأکید کرد روسیه در تمام زمینهها از جمله در زمینه انرژی با پاکستان همکاری می کند و پروژه انتقال خط لوله گاز به شهرهای مختلف این کشور را تکمیل خواهد کرد.
روسیه و پاکستان در سال های گذشته همواره روابط دوستانه و مبتنی بر همکاری سازنده در سطوح دوجانبه، منطقه ای و بین المللی داشته اند، اما تحولات اخیر در مناسبات دو کشور که در سال گذشته به شکل لغو تحریم تسلیحاتی پاکستان توسط روسیه همراه بود؛ حکایت از گام های رو به جلوی پاکستان و روسیه در مسیر گسترش همکاری های دو طرف از جمله در بخش دفاعی و نظامی دارد.
تلاش برای ایجاد زمینه های جهش در مناسبات دفاعی مسکو و اسلام آباد از ماه های گذشته و به دنبال نهایی شدن پیش نویس قرارداد تحویل بالگردهای ام آی 35 میان پاکستان و روسیه و علاقه مندی «کرملین» برای مشارکت در بازارهای اقتصادی و انرژی پاکستانی ها آغاز شد و پس از آن، مقام های عالی دو کشور از تمایل برای احداث خط لوله و اجرای طرح های مشترک اقتصادی خبر دادند.
از دیدگاه کارشناسان مسائل سیاسی، توسعه همکاریهای اسلامآباد و مسکو به ویژه در بخش نظامی همواره تابع روابط پاکستان با کشورهای غربی از جمله آمریکا بوده است.
اسلامآباد در گذشته یکی از متحدان استراتژیک واشنگتن بود اما در پی نارضایتی آمریکا از نحوه همکاری پاکستان در افغانستان و همچنین انتقادات دولت اسلام آباد از نحوه نگرش واشنگتن به جایگاه منطقهای پاکستان باعث شد تا این کشور به سمت روسیه و چین گرایش پیدا کند.
رویکرد همه جانبه آمریکا به سمت هند و امضای توافقنامه همکاری هستهای با این کشور به پاکستان نشان داد که آمریکا به عنوان متحد منطقهای خود دهلی نو را جایگزین اسلام آباد کرده است.
همچنین به اعتقاد کارشناسان، بیتوجهی واشنگتن به انتقادات پاکستان در خصوص توافق هستهای با هند و بی توجهی آمریکا به درخواست اسلام آباد برای امضای توافقنامه هستهای مشابه توافقنامه اتمی هند، باعث شد تا اسلام آباد درصدد توسعه روابط خود با چین و روسیه برآید.
سفر پی در پی و متقابل مقامات پاکستان به روسیه نشان داد که اسلام آباد درصدد است برای تقویت موقعیت نظامی و سیاسی خود در منطقه به ویژه در برابر دهلینو روابط خود را با مسکو گسترش دهد.
به هر حال، رویکرد پاکستان به سمت توسعه همکاری با روسیه و در مقابل تلاش کشورهای غربی به ویژه آمریکا برای توسعه همکاری با هند باعث شکلگیری معادله جدیدی از قدرت در منطقه جنوب آسیا شده که افزایش رقابتهای تسلیحاتی بین دو قدرت هستهای این منطقه یعنی هند و پاکستان را به دنبال دارد.
کارشناسان عنوان میکنند، تنش میان قدرتهای هستهای منطقه سبب میشود وضعیتی پیش بیاید که کشورهای صادر کننده سلاح از آن سود ببرند و مردم منطقه جنوب آسیا که از شرایط نامناسب اقتصادی برخوردارند همچنان شاهد وخیم تر شدن وضعیت خود باشند.